Rasulullah s.a.w bersabda (yg bermaksud): Sampaikanlah pesanku walau 1 ayat :)

Wednesday, June 19, 2013

Jaga Hak Allah


Assalamualaikum.

Lama sudah tak update blog.

Alhamdulillah, saya sudah tamat pengajian, sekarang berada di alam pekerjaan... Juga sedang membuat banyak urusan untuk menyambung pengajian. Hakikatnya, hidup ini kita takkan pernah berhenti belajar. Bila dah masuk ke liang lahad pun, kita masih lagi diajar untuk menjawab soalan malaikat.


Saya ingin berkongsi satu kisah benar, mengenai diri saya sendiri. kisah ini bukanlah untuk dibangga-banggakan. Bukan untuk digembar-gemburkan, moga-moga ia menjadi sebuah pelajaran, buatmu insan yang bernama teman.

Dahulu... ketika saya mahu masuk ke Kolej Islam, ramai yang menentang. Katanya, di situ tiada masa hadapan. Di situ tempat orang yang melupakan dunia. Jumud, konservatif dan sebagainya. Namun saya nekad, berbekalkan istikharah dan bergantung harap padaNya, saya meneruskan langkah.

Setahun demi setahun, akhirnya saya berjaya menamatkan pengajian.

Dahulu...Tatkala saya mahu memakai tudung labuh, ada yang kata saya ekstremis Agama! ada yang kata, kalau pakai tudung labuh kelak susah mendapat kerja, bahkan ada yang kata saya mungkin terpengaruh dalam ajaran sesat. Aduhai... Menitis air mata, hati siapa yang tidak terguris, dicaci dicemuh dihina.

Dalam tangis itu, saya melangkah. setapak demi setapak. dari merangkak saya mula berjalan kemudian berlari.

Alhamdulillah, sekarang saya sudah bekerjaya sebagai seorang pensyarah. Jadi juga guru tuisyen separuh masa buat kanak-kanak yang comel. Saya tidak merasa bagaimana keadaan menganggur.

Saya bertudung labuh, dari sebuah kolej Islam... saya sudah mampu buktikan, jika manusia itu menjaga hak-hak Allah, Allah pasti akan menjaga haknya.

Rezeki itu.... bukannya di tangan manusia. Ia milik Allah, semuanya milik Allah. Siapa kita untuk mengatakan orang ini tiada masa depan, orang itu kelam masa depannya?

Jaga hak Allah semenjak kita di bangku pengajian. Jaga keberkatan sebuah sijil itu. Jangan meniru dan jangan meniru. Tiada gunanya mendapat markah tinggi di mata manusia, sedangkan di mata Allah kitalah makhluk terhina.

Dari sebuah sijil itulah kita akan mendapatkan pekerjaan... dari pekerjaan itu kita akan menanggung keluarga, tapi berkatkah rezeki kita, andai di peringkat mendapatkan sijil itu pun kita tidak mencari keredhaan Allah?

sahabat,

Apa yang kita mahukan bukanlah sekadar sebuah ijazah. kalau yang kita mahukan sekadar sebuah ijazah, lebih baik kita beli sahaja ijazah itu. kita mahukan ilmu di sebalik ijazah, dan ilmu itu pula kita mahu ia menjadi sebuah keberkatan.

Percayalah, saya sudah melaluinya!

Hajat doa :)

Wallahu'alam

No comments:

 
Copyright It's Life... Wake up from the past =) 2009. Powered by Blogger.Designed by Ezwpthemes .
Converted To Blogger Template by Anshul .