Rasulullah s.a.w bersabda (yg bermaksud): Sampaikanlah pesanku walau 1 ayat :)

Sunday, September 8, 2013

Terfitnah?"ya Allah, peritnya hati ini." Pernah saya merintih sebegini dahulu. Merintih dan terus merintih. Hingga terasa lemah kaki yang berjalan, terasa longlai jiwa yang mengharap.

Dan kini, saya kerap mendengar luahan sahabat, "Mas, saya kena fitnah, begini begitu."

"Mas, apa yang mereka cerita semuanya bohong."

"Mas, doakan kita kuat."

Fitnah itu dugaan yang besar. Saya sendiri pernah difitnah. Tatkala mata-mata memandang jelek, tatkala masyarakat menganggap kita umpama sampah yang bertebaran, tatkala hati-hati mereka membenci.... Ah, siapa yang tidak lelah?

Kekuatan Sejarah

Buatmu yang sedang lelah, mari.. di sini ada suatu cerita gembira.

Fitnah itu adalah ujian buat para Nabi dan Ulama, senang cerita..Allah menimpakan ujian tersebut pada mereka yang DIA cinta. Saya suka pada satu cerita Rasulullah s.a.w :

Di hujung sebuah pasar ada seorang wanita buta yang tidak henti-henti mulutnya mengatakan yang buruk-buruk pada Nabi yang kita cinta, of courselah cerita-ceritanya tu semuanya dusta. Nabi kan maksum, tiada dosa.

Maka Nabi S.A.W mengunjungi wanita tersebut, membawa makanan, dan tanpa sepatah kata menyuap wanita itu makan sehingga habis. Nabi melakukannya setiap hari, tanpa jemu, tanpa letih...Meski pun telinganya sendiri menangkap kata-kata pedih wanita tersebut.

Suatu hari, Nabi pun wafat. Sahabat bertanya kepada isteri Nabi adakah amalan Nabi yang selalu Nabi lakukan? Maka dikhabarkan kepada sahabat bahawa Nabi selalu menyuap wanita buta di tepi pasar itu makan.

Sahabat pun melakukan perkara yang sama, tetapi wanita itu bertanya, "Kamu siapa?"

"Aku adalah orang yang selalu memberimu makan." Balas sahabat.

"Kamu bohong!"Marah si wanita,"Orang yang selalu datang memberiku makan bersikap lembut denganku, makananku selalu dikunyahkan dahulu maka senang aku menelannya."

Mendengarkan itu, sahabat pun menangis, "Ya, orang itu telah pun wafat. Orang itu ialah orang yang selalu kamu caci. Dialah baginda Rasulullah.."

Mendengarkan itu, wanita tersebut pun terkejut dan menyesal. Lalu, syahadah pun diucapkan.

Nak dengar cerita lagi?

Kita kenal Imam Syafie yang sangat soleh dan tinggi tingkat ilmunya....

Beliau juga pernah difitnah menghasut rakyat untuk menjatuhkan kerajaan Bani Abbasiyah. Lalu beliau ditangkap, diikat kaki dan tangannya malah dipaksa berjalan kaki dari Najran ke Kota Kufah.

Jauh tahu?

Tetapi Imam Syafie bersabar, dan dengan izin Allah Imam Syafie terlepas daripada hukuman, malah orang yang memfitnah mendapat hukuman yang setimpal.

Bersabarlah, Allah itu Adil

Kita percaya Allah itu adilkan?

tapi kita tertanya-tanya kenapa sampai sekarang kita masih difitnah?

Mari, pertama sekali kita muhasabah diri. Bagaimana akhlak kita terhadap fitnah? adakah kita mengeluh tak tentu hala, adakah kita maki-maki orang yang memfitnah? atau adakah kita bersabar dan merintih kepada Allah?

Jangan tunjukkan level kita sama dengan orang yang memfitnah. Jangan. Kerana itu akan membuat orang yang memfitnah itu gembira.

"Heh..tengok, aku dah kata akhlak dia tu buruk."

Cubalah untuk tersenyum, ya ia pasti mengambil masa untuk hatimu sembuh, tetapi tersenyumlah... kerana senyuman itu amat ditakuti oleh para pemfitnah.

yang kedua, bersabarlah... suatu saat pasti Allah akan tunjukkan kebenarannya. Sama ada cepat atau lambat, Allah pasti tunjukkan.

Yakin, percaya.

Hei...kita ada Allah kan? Siapa yang ada Allah,tak perlukan apa-apa lagi dalam dunia ni. :)

Rileks, nanti Allah pasti membelamu! ;)

Dan Allah pun berfirman:

Hai orang-orang yang beriman, mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan sabar dan (mengerjakan) solat, sesungguhnya Allah beserta orang-orang yang sabar (Al-Baqarah :153)

Wallahu'alam

No comments:

 
Copyright It's Life... Wake up from the past =) 2009. Powered by Blogger.Designed by Ezwpthemes .
Converted To Blogger Template by Anshul .