Rasulullah s.a.w bersabda (yg bermaksud): Sampaikanlah pesanku walau 1 ayat :)

Saturday, June 28, 2014

Surat Kecil Untuk Tuhan


Ramadhan akan tiba, hanya tinggal beberapa jam sahaja lagi.

Banyak status-status di facebook gembira menghayati kedatangan Ramadhan. Saya juga mahu menulis sesuatu, tapi saya seolah buntu. Taip, padam semula, kemudian taip dan padam lagi.

Entah, hati ini berbaur seribu. Ramadhan kali ini membawa pelbagai makna.


Kakak bakal pulang dari China, adik pula berhari raya di Yemen. Ramadhan kali ini menandakan setahun sudah pemergian nenek tercinta. Ramadhan kali ini juga memberi saya seribu macam ketenangan. Dapat berpuasa dengan keluarga, sudah ada pekerjaan tetap dan bahagia dengan hadirnya teman-teman baik di sisi.

Tapi, hati ini masih gusar. Adakah saya bakal memasuki 'madrasah Ramadhan' dengan pahala yang meninggi, atau mungkin dosa lama masih belum pun terampuni?

Adakah saya mampu menghayati Ramadhan kali ini, sebagaimana penghayatan baginda Nabi?

Adakah nanti, pabila keluar dari 'madrasah' ini, saya sudah punya hati yang baru, atau hati lama makin berkarat seribu?

Saya tidak tahu. Namun ada sebuah hadith :

Dari Abu Hurairah ra. dari Nabi saw. beliau bersabda: “Apabila Allah mencintai seorang hamba, maka Allah memanggil Jibril seraya berfirman: ‘Sesungguhnya Allah Ta’ala mencintai Fulan, maka cintailah ia.’ Kemudian Jibril mencintai orang itu dan berkata kepada penghuni langit: ‘Sesungguhnya Allah mencintai Fulan, maka cintailah ia.’ Penghuni langit pun akhirnya mencintai orang itu. Setelah itu kecintaannya diteruskan kepada penghuni bumi.” (HR Bukhari dan Muslim)

Lihat orang sekeliling, adakah ramai yang mencinta atau ramai yang mencerca?

Ah, 'surat kecil' ini untukMu Tuhan, tukarkan hatiku dengan hati yang baru, agar dengan hati yang baru itu aku bisa mencintaiMu lebih dari dahulu, menusuk kalbu, membuah rindu...hinggalah kelak kita bertemu di syurgaMu...

Ramadhan is coming, syaitan is leaving. Alhamdulillah.

Salam Ramadhan.

No comments:

 
Copyright It's Life... Wake up from the past =) 2009. Powered by Blogger.Designed by Ezwpthemes .
Converted To Blogger Template by Anshul .