Rasulullah s.a.w bersabda (yg bermaksud): Sampaikanlah pesanku walau 1 ayat :)

Tuesday, October 7, 2008

Buah CINTA berasas TAQWA


Inilah kisah indah percintaan seorang tabi'in yang mulia.Namanya Mubarak.


Dulu, Mubarak itu seorang hamba. Tuannya memerdekakannya kerana keluhuran pekerti dan kejujurannya. Setelah merdeka ia bekerja dengan seorang kaya-raya yang memiliki kebun delima yg cukup luas. Ia bekerja sebagai penjaga kebun itu. Keramahan dan kehalusan tutur sapanya, membuatnya disenangi teman-temannya dan penduduk sekitar kebun.


Suatu hari pemilik kebun itu memanggilnya dan berkata : "Mubarak, tolong petikkan buah delima yang manis dan masak!"

Mubarak seketika itu juga bergegas ke kebun. Ia memetik beberapa buah dan membawanya kepada Tuannya. Ia menyerahkannya kepada Tuannya. Majikannya mencuba delima itu dengan penuh semangat. Namun apa yang terjadi, ternyata delima yang dipetik Mubarak rasanya masam dan belum masak. Ia mencuba satu-persatu dan semuanya tidak ada yang manis dan masak.

Pemilik kebun itu gusar dan berkata : "Apakah kau tidak dapat membezakan mana yang masak dan yang belum masak? Mana yang manis dan yang masam?"
"Maafkan saya Tuan, saya sama sekali belum pernah merasakan delima. Bagaimana saya boleh merasakan yang manis dan yang kecut," jawab Mubarak

" Apa? Kamu sudah sekian tahun bekerja di sini dan menjaga kebun delima yang luas yang telah berpuluh kali berbuah dan kau katakan belum merasakan delima. Kau berani berkata seperti itu!" Pemilik kebun marah merasa dipermainkan.


" Demi Allah Tuan. saya tidak pernah memetik satu butir buah delima pun. Bukankah anda hanya memerintahkan saya menjaganya dan tidak memberi izin pada saya untuk memakannya?" lirih Mubarak.


Mendengar ucapan itu pemilik kebun itu tersentak. Namun ia tidak terus percaya begitu saja. Lalu ia pergi bertanya pada teman-teman Mubarak dan tetangga di sekitarnya tentang kebenaran ucapan Mubarak. Teman-temannya mengakui tidak pernah melihat Mubarak makan buah delima. Juga para tetangganya.

Seorang temannya bersaksi: "Ia seorang yang jujur,selama ini tidak pernah berbohong. Jika ia tidak pernah makan satu buah pun sejak bekerja di sini bererti itu benar."

***

Kejadian itu benar-benar menyentuh hati sang pemilik kebun. Diam-diam ia kagum dengan kejujuran pekerjanya itu.

Untuk lebih meyakinkan dirinya, ia kembali memanggil Mubarak :


"Mubarak,sekali lagi, apakah benar kau tidak makan satu buah pun selama menjaga kebun ini?"

"Benar Tuan."

"Berilah aku alasan yang boleh aku terima!"

"Aku tidak tahu apakah Tuan akan menerima penjelasanku apa tidak. Saat aku pertama kali datang untuk bekerja menjaga kebun ini, Tuan mengatakan tugasnya hanya menjaga. Itu aqadnya. Tuan tidak mengatakan aku boleh merasakan delima yang aku jaga. Selama ini aku menjaga agar perutku tidak dimasuki makanan syubhat apalagi haram. Bagiku kerana tidak ada izin yang jelas dari Tuan,maka aku tidak boleh memakannya."

"Meskipun itu delima yang jatuh ke tanah,Mubarak?"

"Ya, meskipun delima yang jatuh ke tanah. Sebab itu bukan milikku, tidak halal bagiku. Kecuali jika pemiliknya mengizinkan aku boleh memakannya."


Kedua mata pemilik kebun itu berkaca-kaca. Ia sangat tersentuh dan terharu. Ia mengusap air matanya dengan sapu tangan dan berkata :


"Hai Mubarak, aku hanya memiliki seorang anak perempuan. Menurutmu aku mesti mengahwinkannya dengan siapa?"

Mubarak menjawab:

"Orang-orang Yahudi mengahwinkan anaknya dengan seseorang kerana harta. Orang Nasrani mengahwinkan kerana keindahan. Dan orang Arab mengahwinkan kerana nasab dan keturunan. Sedangkan orang Muslim mengahwinkan anaknya pada seseorang kerana melihat iman dan taqwanya. Anda tinggal memilih, mahu masuk golongan yang mana? Dan kahwinkanlah puterimu dengan orang yang kau anggap satu golongan denganmu."

Pemilik kebun itu berkata: "Aku rasa tak ada orang yang lebih bertakwa darimu."

Akhirnya pemilik kebun itu mengahwinkan puterinya dengan Mubarak. Puteri pemilik kebun itu ternyata seorang gadis cantik yang solehah dan cerdas. Ia hafal kitab Allah dan mengerti sunnah NabiNya. Dengan kejujuran dan ketaqwaan,Mubarak memperoleh nikmat yang agung dari Allah Subhanahu wa Ta'ala. Ia hidup dalam syurga cinta. Dari percintaan pasangan mulia itu lahirlah seorang anak lelaki yang diberi nama "Abdullah". Setelah dewasa anak ini dikenali dengan sebutan "Imam Abdullah bin Mubarak" atau "Ibnu Mubarak", seorang ulama di kalangan tabi'in yang sangat terkenal. Selain dikenali sebagai ahli hadith, Imam Abdullah bin Mubarak juga dikenali sebagai ahli zuhud. Kedalaman ilmu dan ketaqwaannya banyak diakui ulama pada zamannya.

-Di Atas Sajadah Cinta;Habiburrahman El Shirazy-

Wanita-wanita yang keji adalah untuk laki-laki yang keji, dan laki-laki yang keji adalah buat wanita-wanita yang keji (pula), dan wanita-wanita yang baik adalah untuk laki-laki yang baik dan laki-laki yang baik adalah untuk wanita-wanita yang baik (pula).(An-nur:26)


No comments:

 
Copyright It's Life... Wake up from the past =) 2009. Powered by Blogger.Designed by Ezwpthemes .
Converted To Blogger Template by Anshul .