Rasulullah s.a.w bersabda (yg bermaksud): Sampaikanlah pesanku walau 1 ayat :)

Sunday, March 15, 2009

Jawapan Kenapa Muslimat Mesti Bertudung?


Jawapan untuk mereka yang bertanya "Kenapa mesti saya memakai tudung?" Moga dapat membantu.. insyaAllah..

1- Kerana Patuh Pada Perintah Alah & Rasul

Firman Allah yang bermaksud: "Hai Nabi, katakanlah kepada isteri-isterimu, anak-anak perempuanmu dan isteri-isteri orang mu'min: "Hendaklah mereka mengulurkan jilbabnya ke seluruh tubuh mereka". Yang demikian itu supaya mereka lebih mudah untuk dikenal, karena itu mereka tidak di ganggu. Dan Allah adalah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang."
(Al-Ahzab : 59)

Sabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud : Semua badan perempuan itu aurat.

2- Tanda Perempuan Baik
Firman Allah yang bermaksud : Katakanlah kepada wanita yang beriman: "Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan kemaluannya, dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali yang (biasa) nampak dari padanya. Dan hendaklah mereka menutupkan kain kudung kedadanya, dan janganlah menampakkan perhiasannya kecuali kepada suami mereka, atau ayah mereka, atau ayah suami mereka, atau putera-putera mereka, atau putera-putera suami mereka, atau saudara-saudara laki-laki mereka, atau putera-putera saudara lelaki mereka, atau putera-putera saudara perempuan mereka, atau wanita-wanita islam, atau budak-budak yang mereka miliki, atau pelayan-pelayan laki-laki yang tidak mempunyai keinginan (terhadap wanita) atau anak-anak yang belum mengerti tentang aurat wanita. Dan janganlah mereka memukulkan kakinyua agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan. Dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, hai orang-orang yang beriman supaya kamu beruntung."

3- Mengawal Dari Fitnah

Tudung boleh menyekat pandangan manusia (lelaki) dari menarik keinginan secara mendadak. Justeru itu, hati akan menjadi tenang, tenteram dan suci dari menarik fitnah. Kerana hijab boleh menepis kegelojohan hati-hati yang mudah tergoda.

Firman Allah yang bermaksud :
"Hai isteri-isteri Nabi, kamu sekalian tidaklah seperti wanita yang lain, jika kamu bertakwa. Maka janganlah kamu tunduk dalam berbicara sehingga berkeinginanlah orang yang ada penyakit dalam hatinya dan ucapkanlah perkataan yang baik, " (Al-Ahzab:32)

4- Menandakan Bertaqwa

Firman Allah yang bermaksud "Hai anak Adam, sesungguhnya Kami telah menurunkan kepadamu pakaian untuk menutup 'auratmu dan pakaian indah untuk perhiasan. Dan pakaian takwa itulah yang paling baik. Yang demikian itu adalah sebahagian dari tanda-tanda kekuasaan Allah, mudah-mudahan mereka selalu ingat." (Al-'Araf:26)

Satu masa Saidatina Aisyah R.A telah menegur fesyen pakaian wanita-wanita Bani Tamim yang datang mengadapnya dengan memakai pakaian yang amat nipis dari jenis yang mahal, "Jika cik-cik puan dari golongan muslimat bukan begini pakaiannya, TETAPI jika bukan dari golongan muslimat pakaialah apa sahaja yang puan kehendaki"

5- Tanda Bermaruah

Muslimat sepanjang hayat mesti menjadi model kepada wanita-wanita lain dengan menunjukkan tingkah-laku yang sopan dan bermaruah. Salah satunya mesti ada sifat MALU, dalam ertikata menjaga kesopanan diri.

Sabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud, "Sesungguhnya bagi setiap agama itu mesti berlandaskan keopanan. Dan kesopanan yang paling unggul dalam Islam ialah perasaan MALU." Sabda Rasulullah S.A.W. dalam hadis yang lain bermaksud "MALU itu adalah sebahagian daripada iman dan iman tempatnya di dalam syurga"

***
MENGAPA OH MENGAPA? FIKIRKANLAH...

Mengapa seseorang Yahudi dibolehkan menyimpan janggut untuk mengamalkan kepercayaannya TETAPI bila seorang Muslim berbuat demikian, dia dianggap ekstrim dan pengganas?

Mengapa seseorang rahib boleh meliputi keseluruhan tubuhnya kerana memperhambakan diri kepada Tuhannya TETAPI bila seseorang Muslimah melakukan begitu die ditekan..

Mengapa bila wanita barat menjadi surirumah, dia dihormati kerana dikatakan berkorban untuk keluarganya TETAPI bila wanita Islam berbuat begitu, mereka berkata "dia mesti dibebaskan!"

Mengapa bila seseorang kanak-kanak meminati meminati sesuatu bidang, dia dikatakan punyai bakat TETAPI bila seseorang kanak-kanak meminati Islam dia dikatakan tak berguna?

Mengapa bila seseorang Kritian atau YAHUDI membunuh, agamanya tidak dikaitkan TETAPI baru sahaja seseorang Muslim didakwa melakukan jenayah, nama Islam turut diadili!
Mengapa bila seseorang berkorban diri untuk melihat orang lain hidup, dia amat disanjungi TETAPI bila seseorang warga Palestin melakukannya untuk menyelamatkan diri, keluarga, rumahtangga dan masjidnya, dia dikenali sebagai seorang pengganas?

Mengapa bila seeorang memandu kereta mewah dengan cara bahaya, keretanya tidak pernah dipertikaikan TETAPI bila seseorang Muslim melakukan kesalahan, orang kata ia adalah kerana agama Islamnya!

Mengapa kita terlalu percaya kepada akhbar TETAPI selalu persoalkan apa yang terkandung di dalam AL-QURANUL KARIM?

rujukan: Helwani KUIS

No comments:

 
Copyright It's Life... Wake up from the past =) 2009. Powered by Blogger.Designed by Ezwpthemes .
Converted To Blogger Template by Anshul .