Rasulullah s.a.w bersabda (yg bermaksud): Sampaikanlah pesanku walau 1 ayat :)

Thursday, July 12, 2012

Kembara Palestin, -Akhir-Subuh di Al-Aqsa, sayu.


Tiada lagi yang bertanya,
Tiada lagi yang peduli,
Malam dan siang serupa,
Tiada bulan tiada mentari……


“Wa, bangun.” Seperti biasa, setiap subuh emak menjadi jam loceng saya. Mengejut tanpa bosan.

Saya menggosok-gosok mata. Udara dingin dari luar memang menguji kekuatan untuk bangun. Lantas, apabila saya teringat bahawa hari ini adalah hari terakhir berada di Palestin, semangat terus datang kembali.

Dalam dingin waktu, wudhu diambil, bersedia untuk bergerak ke Al-Aqsa yang pastinya dirindui.

Subuh itu hanya saya dan emak bergerak menuju ke Al-Aqsa, Jemaah yang lain kepenatan lantaran semalamnya kami menziarahi banyak tempat.

Tiba di pintu masuk Al-Aqsa, hati bertambah sayu. Allah, masjid ini akan kutinggalkan, entah bila akan diziarahi lagi.

Allah, bumi ini bumi barakah, entah bila dapat dijejaki lagi. Mata saya digenangi air.

“Sayunya rasa nak tinggalkan.” Emak bersuara, seolah-olah mendengar suara hati saya.

“Emak, singgah dome of the rock kejap jom,” Saya mengajak, untuk ‘berjumpa’ dengan batu tergantung buat kali terakhirnya. Masuk ke situ, saya memegang batu itu. Lama.

Untunglah batu itu, sekurang-kurangnya dapat dia ‘berjumpa’ dengan Rasulullah. Kalaulah batu yang kita rasa seperti tidak ada perasaan pun nakkk sangat ikut Rasulullah, apatah lagi kita ini manusia yang diberi akal, diberi hati dan perasaan, seharusnya pasti lebih menyayangi dan merindui Rasulullah daripada batu tersebut.

Allah..beratnya hati nak tinggalkan, sehingga saya terfikir saya rela syahid di situ, sehingga saya terfikir tidak mahu pulang. Sungguh sungguh bertuah wahai saudara di Palestin, mereka tinggal di bumi barakah yang udaranya juga berlainan dengan udara di sini. Nyaman.

Bergerak menuju ke masjid Al-Aqsa lama, sekitar beberapa meter sahaja dari dome of the rock, ada beberapa kanak-kanak Palestin bertanya, “Pakistan? China?”

Saya memandang, tersenyum, “Malaysia.”

“Ohh malaysia, Ahlan wa sahlan!” Kata mereka girang. Suka benar mereka melihat orang luar datang ziarah. Agaknya hilang satu kesunyian, terpecah kesepian di hati mereka, terhakis rasa tidak dipedulikan.Mungkin.

Selesai menunaikan solat subuh, dalam perjalanan pulang ke hotel, saya lihat emak menarik nafas dalam-dalam.

“Kenapa?” Saya bertanya. Hairan.

“Sedut udara Al-Aqsa, entah bila dapat rasa lagi.”

Hati saya bertambah sayu. Allah bawaku lagi ke Al-Aqsa, sungguh aku rindu.....

Jam 8 pagi, kami bergerak menuju ke gereja di mana orang kristian percaya bahawa di situ tempat Nabi Isa disalib, tetapi sebagai orang Islam kita semua percaya bahawa yang disalib itu bukanlah Nabi Isa tetapi penggantinya sahaja.

Nabi Isa akan keluar di satu kawasan berhampiran Al-Aqsa, kemudian baginda menuju ke masjid Al-Aqsa. Pada ketika itu ada seorang hamba Allah sedang mahu menunaikan solat, nabi Isa menepuk bahunya dan hamba Allah itu memandang ke belakang, dia terkejut.

“Silakan.” Katanya memberi laluan kepada Nabi Isa untuk mengimamkan solat. Nabi Isa menolak, “Tidak, engkau adalah ummat Muhammad. Imamkan solatku.” Begitulah jawab baginda. Untungnya kita menjadi ummat seorang kekasih Allah, malah disegani oleh Nabi yang lain. cuma kita yang tidak tahu bersyukur..... jarang sekali menyebut Alhamdulillah, tetapi banyak kali mengagungkan manusia.

Mari Istighfar.

Bersebelahan dengan gereja ada satu masjid kecil yang dinamakan masjid Umar. Dahulu, ketika Umar tiba di baitulmaqdis, peribadi Umar begitu menarik hati sekalian ummat, termasuk orang-orang Kristian, sehingga orang Kristian memberi kunci gereja kepada Umar dan sehingga sekarang kunci gereja itu dipegang oleh orang Islam.


Masjid Umar
Bagaimana masjid boleh berada di sebelah gereja itu?

Begini, ketika Umar tiba di gereja, sudah tiba waktu solat. Paderi di situ mempelawa Umar untuk solat sahaja di gereja itu. Umar yang sentiasa berfikir di luar kotak menolak; “Tidak” katanya. “Biarkan sahaja aku solat di luar gereja.”

Umar khuatir kalau satu hari nanti umat Islam akan sewenang-wenangnya solat di gereja dengan alasan Umar pernah berbuat demikian. Jadi, tempat Umar solat itulah dibina sebuah masjid yang dinamakan masjid Umar.

Sungguh mulia peribadi dan pemikiran Umar Al-Khatab. Tegasnya kerana Islam semata. Beliau sedar bahawa perilaku, dan apa sahaja yang dilakukan oleh seorang model Islam pasti menjadi ‘dalil’ buat mereka yang sedang mahu mengenal Islam.

Kami berjalan lagi, melawat masjid Buraq, di mana Nabi menambat buraqnya di situ. Buraq yang Nabi naiki adalah buraq yang terpilih dari beberapa buraq yang ada.


Di sinilah dipercayai Buraq ditambat.
Buraq itu sentiasa berdoa agar dia ditunggangi oleh seorang yang mulia, sehinggalah Jibril memanggilnya untuk turun ke bumi. Pada awalnya, ketika Rasulullah s.a.w mahu menaikinya, buraq terpilih itu lari, katanya : Aku hanya mahu ditunggangi oleh orang yang mulia.

Jibril membalas, “Adakah engkau tahu siapa ini?”

“Dialah orang yang paling mulia. Dialah Rasulullah s.a.w” Sambung Jibril. Buraq terus diam, merendahkan badannya sehingga mudah untuk Nabi menaikinya.

Aduhai.. Untungnya buraq, ditunggangi kekasih Allah... tapi kita lebih beruntung kerana Rasulullah tinggalkan sesuatu sebagai pedoman. Ya, peganglah Al-Quran dan As-Sunnah, itu tanda ingatan baginda kepada kita. Rasul sudah bersabda, barangsiapa yang berpegang kepada dua perkara itu nescaya tidak akan sesat selamanya....

Dan... ada satu tempat, pemandu pelancong kami bawa dalam kawasan Al-Aqsa, kami perlu menuruni tangga, berjalan sedikit... dan tiba di satu kawasan... semua tertanya-tanya, apakah?


Lorong menuju ke..........

Rupanya di situlah Rasulullah s.a.w menunaikan solat pertama selepas mendapat perintah solat daripada Allah.


Tempat Rasulullah Pertama Kali solat (Sebelah kiri, berhampiran lampu chandeliar)


Subhanallah. Saya sujud, lama. Di situ, di tempat sujud itulah Rasulullah pernah bersujud. Di situ, tapak kaki Rasulullah pernah berpijak. Allah, sayu. Sayu sungguh.

“Nanti kamu pulang ke negara kamu, sekurang-kurangnya kamu tidak menyesal. Kamu sudah solat di tempat pertama Rasulullah menunaikan solat.” Kata pemandu pelancong kami.

Sungguh, kami tidak menyesal. Yang ada hanya rindu.

“Wa, wa tahu tak dulu tentera Israel pernah bawa masuk kereta kebal machine gun semua dalam kawasan Aqsa ni, lepas tu diorang tembak random.” Abang saya bersuara ketika kami sedang bergerak keluar dari Al-Aqsa. Sibuk dia bercerita mengenai perbualannya dengan penjaga Al-Aqsa sebentar tadi.

“Lah ye ke?”

“Yeee. Lepastu tau tak diorang tak mampu buat apa-apa, mampu baling batu je.”

Saya diam. Ya mereka tiada senjata. Hatta penjaga masjid Aqsa atau di Malaysia mungkin lebih dikenali sebagai security guard juga tiada sebarang senjata walaupun hanya sekadar sebatang cota. Tiada. Kosong.

“Apa tu?” saya menunjuk pada satu bungkusan di tangan abang saya.

“Oh, ni?” tunjuknya. “Roti Pak guard tadi tu bagi. Dia bersungguh nak bagi, dia kata dia dah makan dah.”

Roti itu hanyalah satu roti kosong, diisi dengan daging yang dipotong amatttt nipis dan tanpa apa-apa rempah. Bila dimakan, tiada rasa apa. Ya itulah makanan seharian rakyat Palestin sedang anda sibuk tidak habis makan, sedang anda merungut makanan itu tak sedap, sedang anda sulit memilih makanan....

Mereka mengucap Alhamdulillah kerana dapat mengalas perut dengan roti yang tiada rasa.

“Remember us in your doa. Do encourage people to come and visit Al-Aqsa. Israel wants to take it!” itulah pesanan salah seorang daripada mereka.

Dan sungguh, moga saya telah menyampaikan pesanan mereka sebaiknya.


Selamat tinggal Palestin, moga kita bertemu lagi :')


Di manakah tanda setia saudara,
Dihimpit derita,
Tiada siapa sedia membela…..


Wallahu’alam

No comments:

 
Copyright It's Life... Wake up from the past =) 2009. Powered by Blogger.Designed by Ezwpthemes .
Converted To Blogger Template by Anshul .