Rasulullah s.a.w bersabda (yg bermaksud): Sampaikanlah pesanku walau 1 ayat :)

Monday, October 15, 2012

Maafkan akak, dik...


"bayangkan kematian yang menjelma.. Kita dikubur berseorangan.." suara ketua fasilitator kuat kedengaran, diikuti muzik yang menggerunkan.

"arghh arghh sakit.. Panas! Tolong! Tolong!" suara menyeramkan itu kedengaran lagi, membingitkan suasana malam yang suram. Adik-adik peserta program yang memejamkan mata mula menangis teresak-esak.

Saya dan sahibah yang lain memerhatikan mereka dari belakang.


Cerita 1 : tangisan seorang adik

Tiba-tiba, salah seorang peserta wanita duduk mencangkung, kedua tangannya yang mulus dilekatkan ke telinga rapat-rapat. Melihatnya, kami jadi gusar. Lantas, kami mendekatinya.

"dik, dik.." saya mengusap bahunya perlahan.

Dia menggeleng sambil tangannya masih utuh melekat di telinga. Lantas, kami membawanya jauh sedikit dari kelompok rakan-rakannya.

"dik?" saya cuba menarik perhatiannya lagi. "dik, sudah dik.."

Perlahan, dia melepaskan tangan yang menutup kedua-dua telinganya. Matanya basah kemerahan. Dia masih tersedu sedan menahan tangis yang kian lebat. Melihatnya, dada saya memanas, lantas mata turut digenangi air.

"kak, saya takut kak. Saya takut" dalam esak dia bersuara.

Saya memeluknya erat. "baca ayat kursi dik"

Sejurus selepas saya mengatakan ayat itu, tangisnya pecah. Esakannya semakin kuat. "s..ssaa..saya tak tahu kak!"

Mendengarkan itu, hati saya bertambah hiba. Pelukan dikuatkan, lantas saya berselawat dan meniup sedikit ke telinganya. Tangisnya beransur reda. Tapi gelodak di hati saya masih lagi belum reda,sereda tangisannya. Ada rasa yang berbaur, ada hiba yang bertamu.

Maafkan akak dik....

Cerita 2 : Pengalaman Ikhlas seorang adik

Seorang remaja lelaki tampil ke hadapan ketika sesi perkongsian pengalaman.

"dulu saya anak yang nakal. Saya selalu lawan cakap mak. Apa yang mak suruh itulah yang saya tak buat. Sedangkan saya lah yang mak harapkan selepas kematian ayah." katanya terhenti, memberi ruang tangisan untuk mengalir pergi.

"saya dapat tawaran ke luar negara, mak suruh pergi tapi saya melawan, saya taknak pergi. Mak sedih sangat. Mak jatuh sakit." saya kira, dia tak berkuasa lagi menahan tangis. Air matanya jatuh berjujuran. Tangannya diangkat sedikit mengesat titis air jernih yang bersisa.

Dia menyerahkan microphone kepada fasilitator yang berhampiran dengannya. Dia terduduk. Tidak lagi mampu berkata apa-apa. Walau sepatah. Yang kami dengar pada ketika itu hanyalah suara tangisannya. Badannya bergetar menahan hiba.

"kawan-kawan dia tolong ke depan." fasilatator lelaki memberi arahan. Dua orang remaja lelaki kemudiannya tampil ke hadapan dan memeluk rakan mereka yang sedang dilanda tangis hebat.

Melihat itu, mata kami bergenang. Ah, jiwa remaja sememangnya suka memberontak jika ditekan.

Maafkan akak, dik....

Cerita 3 : patahnya hati seorang adik

"ahh kau ni memang jantan tak guna! B**i" berkali-kali jeritan itu saya dan sahibah dengar. Suaranya seakan-akan berhampiran dengan rumah kami. Justeru kami memberanikan diri menyiasat di tangga berhampiran rumah kami.

Seorang adik perempuan duduk di sudut tangga, sambil suaranya tidak lagi berhenti menjerit. Mungkin tidak perasan dengan kedatangan kami.

"Assalamualaikum." kami memulaan perbualan. Dia menoleh, bereaksi terkejut dengan kehadiran kami.

"waalaikumussalam." wajahnya kembali dipalingkan ke arah lain.

"adik okay?" kami duduk bersebelahan dengannya. "kenapa ni?" kami mengurut-urut bahunya, mengusap-usap belakangnya sambil dia terus menangis.

"dik.. Kalau nak cerita apa-apa, cerita je, jangan malu." kata saya cuba menenangkan suasana.

Tiba-tiba dia bersuara," kak, saya sayang dia. Saya sayang dia sangat-sangat. Tapi kenapa dia buat saya macam ni kak. Kenapa?" sungguh kami tak faham apa yang cuba disampaikan kerana kami tidak mengenali remaja tersebut malah tidak tahu apakah punca tangisannya.

Setelah lama berbicara, baru lah kami tahu masalah yang dihadapi adalah masalah teman lelaki. Entah kenapa dia meluahkan segalanya kepada kami, mungkin kerana dadanya yang sudah sesak dengan pelbagai masalah. "kak, kenapa kak...."

Melihatnya masih menangis, sembunyi-sembunyi saya mengesat air mata yang mula timbul.

Maafkan akak, dik....

Remaja

Remaja sering dilabelkan sebagai bermasalah. Sebenarnya mereka bukan bermasalah. Hormon-hormon mereka yang bergerak aktif dan berlakunya perubahan hormon membuatkan rasa ingin mencuba menjadi tinggi, dan rasa ingin memberontak juga tinggi.

Kita sering melabel mereka bermasalah, sebenarnya yang bermasalah adalah kita. Kita yang tidak memahami. Kita yang suka menghukum. Kita yang tidak suka mendengar. Seolah-olah kita tidak pernah melalui frasa remaja.

Kita rasa kita sudah jadi cukup baik di mata Tuhan, justeru kita menghina mereka. "ish apalah perangai macam tu" , "ish apalah jadi bohsia." dan macam-macam lagi kata hinaan dilemparkan menjadikan mereka stres dan menjauhi kita. Kita menghukum mereka seolah-olah kita terlupa bahawa dahulu kita juga berada di jurang kejahilan, Allah Yang Maha Baik lah yang menyelamatkan kita dari jurang itu dan meletakkan kita di lembah kebaikan.

Tapi kita lupa...kita lupa semua itu.....

Maafkan akak, dik...

Adikku..
Pada saat mereka mengkejimu dan diriku tidak mampu berbuat apa,
Maafkanlah...
Pada saat mereka melemparkan hinaan dan diriku hanya bisa melihat,
Maafkanlah...
Pada saat engkau menangis terluka dek pandangan sinis mereka dan diriku kaku di sini,
Maafkanlah...
Pada saat engkau marah dan berlalu pergi jauh dari kebaikan dan diriku hanya mampu berdoa,
Maafkanlah...

Adikku,
Tidak ku sanggup melihat engkau terus begitu,
Namun keterbatasan waktu,
Bercampur kekurangan diri yang kaku,
Tidak dapat aku melayan karenahmu selalu,
Memberi perhatian cinta padamu saban waktu,
Atau mendengar celoteh manjamu seperti selalu...

Adikku,
Tetaplah berdiri teguh di jalan ini,
Jalan yang mengajakmu menuju ke syurga hakiki,
Tapi jika kerana 'mereka' langkahmu jadi sepi,
Hatimu jadi berapi,
Dan engkau tekad berlalu pergi,
Tanpa menoleh lagi...

Hanya satu pintaku..
Maafkan akak, dik.....


Maka dengan sebab rahmat (yang melimpah-limpah) dari Allah (kepadamu wahai Muhammad), engkau telah bersikap lemah-lembut kepada mereka (sahabat-sahabat dan pengikutmu), dan kalaulah engkau bersikap kasar lagi keras hati, tentulah mereka lari dari kelilingmu. Oleh itu maafkanlah mereka (mengenai kesalahan yang mereka lakukan terhadapmu) dan pohonkanlah ampun bagi mereka dan juga bermesyuaratlah dengan mereka dalam urusan (peperangan dan hal-hal keduniaan) itu. (Al-Imran : 159)

wallahu'alam

No comments:

 
Copyright It's Life... Wake up from the past =) 2009. Powered by Blogger.Designed by Ezwpthemes .
Converted To Blogger Template by Anshul .