Rasulullah s.a.w bersabda (yg bermaksud): Sampaikanlah pesanku walau 1 ayat :)

Monday, November 5, 2012

Ilmu Dunia?
"Mak, kenapa garis kat tangan wa ni putus-putus, garis kat tangan mak tak putus pun?" Suatu ketika dahulu, si kecil Mastura bertanya pada ibunya.

"Oh, garis putus-putus ni tanda budak suka ponteng sekolah. Mak dulu tak suka ponteng." Jawab emak, selamba.

"Oh.. kalau wawa rajin pergi sekolah, garis ni tak putus lagi?"

"A ah."

"Lepasni nak pergi sekolah hari-harilah!" Si kecil Mastura gembira, walaupun tertipu. :')


Sekolah
"Sapelahhhhhh yang cipta sekolah kan?"Seorang pelajar merungut.

"Ha, tau takpe. dahlah ada exam. ish semak semak." Rakannya menambah perisa dalam rungutan.

Tanpa sedar, sekolah formal yang kita pergi dari tadika sampailah ke universiti, itu hanyalah salah satu bab daripada cerita kehidupan.

Kita akan bersekolah, sampai tua, sampai ke liang lahad sekalipun... Antara sedar dan tidak, kita hakikatnya sedang menjengah ke dalam satu sekolah kehidupan. Di sekolah inilah kita mengenal erti jahat lawannya baik, hitam lawannya putih, benci lawannya sayang, dan banyakkk lagi.

Maka, saat 'peperiksaan' tiba... Penggubal kertas soalan(baca : Allah) akan menguji, apa yang kita belajar. Adakah kita benar-benar mengenal warna putih dan hitam (baca : pahala dan dosa) atau adakah kita benar-benar tahu apa itu benci, apa itu sayang?

Ketika peperiksaan ini ramai yang tersungkur. Gagal. Purata nilai gred 1.0, dan tak mahu belajar lagi untuk dapat nilai gred 4.0. Yang mendapat nilai gred 4.0 pada peperiksaan pertama pula, mungkin gagal untuk peperiksaan kedua. Lantas manusia berkata "Ahhh dunia ini tak adilll. tak adil. Tuhan tak adil! kenapa orang lain senang, aku susah?!"

Dan, itu perkara lumrah bagi manusia biasa yang sentiasa punya dosa... sama seperti ketika kita di sekolah formal. kadangkala kita gagal periksa, dan kadangkala kita tak puas hati dengan cikgu, "Ala.. cikgu tu tak adil, bagi markah lebih kat anak murid kesayangan jeeee."

Maka... ketika peperiksaan penting dan besar menghampiri (UPSR, PMR, SPM) murid-murid akan penuhh di bilik guru, minta ampun, minta berkat. harap-harap keputusan akhirnya nanti A. lulus cemerlang!

Di sekolah kehidupan... apa yang diharapkan adalah keputusan yang lulus cemerlang dalam piawaian Allah ketika hari Akhir nanti... gagal, jatuh, kecewa, berbuat dosa, itu semua adalah salah satu bab dalam sekolah kehidupan... Asalkan kita mahu BELAJAR, insaf, mohon ampun.. maka kembalilah kita kepada fitrah

ahhh Mastura, apakah yang anda merepek ini?! Di manakah titik persoalannya?

eheh. sabar. mari baca lagi.

Guru

Guru? Siapa guru? semua orang boleh jadi guru (cikgulah jangan skema sangat -.-").

Mak boleh jadi cikgu, kawan boleh jadi cikgu, bahkan pak mat pekerja warung bawah rumah pun boleh jadi cikgu. tapi sekarang ni saya nak cakap pasal cikgu di sekolah-sekolah kita.

ya ya. cikgu yang selalu ajar kita matematik, sains dan sebagainya, yang kadang-kadang bila kita tertidur dia datang meja kita dan ketuk kuat-kuat. oh mengapa pula cerita pengalaman sendiri di sini.

Suatu hari, ada seorang cikgu di sekolah saya bertanya kepada seorang murid lelaki, "Kenapa markah biologi awak ni rendah sangat?"

"Ala cikguuu duniawii je semua ni" bentak pelajar tersebut.

Guru itu diam. saya tak pasti sama ada hatinya terguris atau tidak. Tapi, saya kira kalau saya yang menjadi guru tersebut, pastilah hati saya menangis.

Hakikatnya.. tiada istilah ilmu duniawi semata-mata. Semua ilmu itu adalah milik Allah. Kenapa tak mahu belajar ilmu dunia? Bukankah kita hidup di dunia? Bukankah dengan ilmu dunia itu kita dapat berbakti untuk kepentingan akhirat?

Ada pelajar yang tegar tidur dalam kelas matematik tambahan, biologi, kimia, sains dan sebagainya... dan senyap-senyap pergi belajar Agama dengan para ustaz/ah atau sibuk 'berpersatuan Islamik' sehingga ponteng dan tak fokus di sekolah atau universiti.

Saya tak kata salah untuk belajar Agama, tapi seorang Muslim tahu mengutamakan apa yang lebih utama untuk kehidupannya, demi kebahagiaan di dunia juga di akhirat. Nak belajar Agama tapi menyakiti hati guru yang lain itu bukan sifat pelajar Muslim. Nak belajar Agama tapi mengabaikan amanah yang lebih utama, itu bukan sifat pelajar Muslim. Jika anda berbuat begitu, anda bukannya menyelamatkan Agama, tetapi anda sedang menabur fitnah kepada Agama.

"Eeee. tengok tu dia tu, nampak alim, tapi..dalam kelas, mak aiii tidoo je manjang!"

"tengok tu dia tu, pergi masjid tak tinggal, tapi... belajar pemalas!"

"tengok tu dia tu, pakai tudung labuh.. tapi dengan cikgu kurang ajar."

Ayuh semua. Lihat sesuatu dengan skop yang lebih besar. Dalam kehidupan kita, ada perkara utama yang kita perlu utamakan. Terkadang, kita perlu korbankan sesuatu yang kita MAHU, untuk sesuatu yang kita PERLU.

Islamik?

"Wa, Islamik tak islamik tu.. tak adil kalau kita hanya pandang dia suka nasihatkan orang atau dari pakaian dia, atau kita nampak dia macam baik suka pergi program Agama. Tapi Islamik tak islamik tu, pada abang adi, apabila dia memajukan diri dia, pada dunia dia hebat dan mampu bagi manfaat kat orang lain, dan untuk akhirat pun dia hebat, kuat Agamanya... Bagi abang adi, itu baru Islamik." suatu saat, abang saya menegur.

Saya tersedar. ya tak ya.. betul juga...

Lantas teringat pada pesan Nabi :


Rasulullah s.a.w bersabda : keutamaan seorang yang berilmu atas seorang ahli ibadah bagaikan keutamaankanku atas seorang yang paling rendah antara kalian... (HR Tirmidzi)

Kenapa orang berilmu lebih tinggi maqamnya?

Kerana dengan ilmu, dia mampu beri manfaat kepada orang lain.
Kerana dengan ilmu, dia mampu menyebarkan bahagia.
Kerana dengan ilmu, dia dapat membaja untuk kepentingan akhirat.

Nah... bertebaranlah di muka bumi mencari ilmuNya. Sungguh Islam dahagakan mereka seperti ibnu sina, juga seperti al-khawarizmi.

Di hospital, kita perlukan doktor dan jururawat Muslim.
Di sekolah, kita perlukan guru Muslim.
Di pusat membeli-belah, kita perlukan peniaga Muslim.

Belajarlah kursus apa sekali pun, tapi sematkan dalam diri bahawa kita orang Islam, belajar kerana Allah dan berilah manfaat kepada manusia sejagat.

Jom jom jom cinta ilmu, dan jangan bertindak tidak adil kepada ilmu!

p/s : untuk adik-adik yang nak ambil SPM, good luck, strive for the best!

Wallahu'alam

No comments:

 
Copyright It's Life... Wake up from the past =) 2009. Powered by Blogger.Designed by Ezwpthemes .
Converted To Blogger Template by Anshul .