Rasulullah s.a.w bersabda (yg bermaksud): Sampaikanlah pesanku walau 1 ayat :)

Wednesday, April 16, 2014

Happy Mother's Day My Superheroin


"Mak.. bila nak tidur ni?" Si kecil Mastura menggoyang-goyangkan kakinya sambil duduk di atas kerusi plastik, benar-benar bersebelahan sinki tempat emak sedang mencuci pinggan.

"Sekejap, lagi sikit je ni. Kalau ngantuk pergi tidur dulu." Emak membalas sambil tangan ligat membilas sudu.

"Taknak..." Rengek si kecil mastura lagi, tidak biasa tidur sebelum ditepukkan oleh sang ibu.

Emak membuka apron, memimpin tangan si kecil mastura dan membawanya tidur.

Namun saya tahu, emak tidak tidur. Emak kembali bangkit menggosok baju dan menyelesaikan tugas-tugas di dapur. Sapu, mop lantai dan kemas ruang tamu.

Lalu, setiap pagi pasti saya akan bertanya pada emak, "Emak, semalam emak tidur pukul berapa?"

"Pukul 2"

"Emak, semalam emak tidur pukul berapa?"

"Pukul 3"

Tak pernah walau sekali saya dengar emak jawab "Mak tidur pukul 10." Tak. Tak pernah. Yang saya ingat mak kata, "Semalam tidur pukul 12, alhamdulillah dapat tidur awal."

Dulu... Saya selalu hairan kenapa kadang-kadang mak cepat marah, saya pula yang digelar anak manja oleh adik-beradik walaupun saya bukanlah anak bongsu, seringkali merajuk, kurang saya tahu pada ketika itu emak betul-betul penat. Sangat penat.

Hinggalah... saya dibiasakan tinggal bersendirian di rumah seawal usia 7 tahun, mak abah pergi kerja, balik sekolah Agama, saya akan bersendirian di rumah. Kadang-kadang saya kemas rumah. Alah, bukan apa pun, susun kusyen, sapu sampah, susun kasut. Apalah sangat budak 7 tahun mampu buat.

Tapi...

Tapi bila mak balik, mak peluk, cium saya. Hairan. Mak ni dah kenapa?

Saya pun terfikir, oh mak gembira kot balik rumah dah kemas. Saya yang pada ketika itu masih mentah pun terfikir lagi, oh dah besar nanti taknak bagi mak penat-penat. Biar saya pula yang buat semuanya.

Maka, seawal usia 7 tahun saya belajar kemas rumah.
Seawal usia 9 tahun saya sudah belajar siang ikan, sotong dan masak sikit-sikit.

Niat di hati nak tolong mak nanti bila dah besar. Namun nyata ia tidak berlaku.

Sekarang saya dah pun bekerjaya. Emak pula tinggal di rumah. Tak sempat saya rasa penat, balik rumah semua sudah siap. Tak sempat saya masak sarapan, mak dah buat semuanya. Terkadang saya terlelap sendiri, tak sedar. Penat seharian bekerja memerah otak. Terkadang tidur di hadapan tv, terkadang tidur di atas sofa. Emak tak pernah kejutkan saya, malah emak akan tutup lampu, pasang kipas supaya saya selesa tidur.

Entah bila dapat balas jasa emak.

Yang ada pun hanya hujung minggu, itu pun terkadang emak yang buat majoriti kerja rumah.

Jadi sekarang saya dah tahu kenapa dulu emak kadang-kadang cepat je nak marah. Kenapa emak cium saya bila saya kemas rumah. Emak sebenarnya penat, tapi emak tak pernah bagitau. Mak, kenapa mak tak bagitau ye? :'(

Sekarang, bila orang tanya, sapa superhero (baca : superheroin) kamu? Tak tak. superhero saya bukan catwoman, bukan power rangers warna pink, bukan teletubbies warna purple.

Superhero saya adalah emak saya. emak lagi hebat dari catwoman, power rangers warna pink dan teletubbies. Sebab emak mampu buat banyak kerja dan tanggung semua kepenatan tu seorang diri. :')

To my beloved superheroin, happy mother's day. For me, everyday is mother's day. I love u, forever will it be :)

babai :)

No comments:

 
Copyright It's Life... Wake up from the past =) 2009. Powered by Blogger.Designed by Ezwpthemes .
Converted To Blogger Template by Anshul .