Rasulullah s.a.w bersabda (yg bermaksud): Sampaikanlah pesanku walau 1 ayat :)

Monday, January 25, 2016

Dangers are real, fears are not


Kaki seorang ibu yang sedang sarat mengandung melangkah perlahan-lahan, sakit terasa mencucuk-cucuk, masanya untuk bersalin telah hampir tiba.

Dia keseorangan di padang pasir yang tiada siapa, deritanya semakin terasa pabila tekaknya terasa dahaga. Perutnya berkeroncong minta diisi apa yang ada.

Itulah dia Maryam -- Wanita suci terpilih.

Tatkala dalam keadaan begitu, tiada siapa di hadapannya, Maryam tiada tempat mahu diluah rasa, lalu dia merintih sayu, meminta belas dari Allah Yang Maha Tahu.

Turunlah sebuah firman dariNya yang penuh belas -- Goyangkanlah pangkal pohon kurma itu ke arahmu, nescaya pohon itu akan menggugurkan buah kurma yang masak kepadamu (Maryam:25)

Aduhai, tatkala kita yang tidak berbadan dua ini terasa lapar dan dahaga, di bawah terik mentari pula, pastilah terasa tidak terdaya -- apatah lagi Maryam, ketika itu dia dalam keadaan yang terlalu hampir dengan waktu melahirkan.

Tidakkah boleh Allah menurunkan sahaja buah kurma di hadapan Maryam tanpa perlu Maryam bergerak walau seinci pun? Tentu sahaja boleh! Tetapi Allah dengan penuh kasih sayangNya ingin kita belajar sesuatu --

Allah mahu kita sentiasa berusaha, meski sesukar mana yang kita rasa, usahalah semampunya, selebihnya biarlah Allah yang uruskan.

Jika difikir, apalah sangat kekuatan seorang manusia berbadan dua pada saat itu malah tidak mampu pun menggugurkan walau sebiji kurma, tetapi Allah menyuruh Maryam menggoyangkan sahaja pangkal pohon kurma sebagai tanda berusaha, dan selebihnya Allah yang bantu.

Berusaha. Tapi jangan meletakkan expectation yang terlalu tinggi.

Tak. Bukan bermaksud kita tak boleh punya harapan, tetapi kita harus pandai bezakan antara berharap dan mengharap. 

bezanya begini --

Kita berharap dapat pekerjaan yang baik, tapi janganlah mengharap pekerjaan yang baik itu sampai bos hari-hari sediakan kopi atas meja sambil urut-urut bahu kita dan berkata "penat harini?"

Kita berharap dirawat oleh doktor yang baik, tapi janganlah mengharap sampai doktor suap makan sambil cakap alololo omeynya awak ni, makan elok-elok ya jangan sampai tercekik.

Kita berharap dapat kawan yang baik, tapi janganlah sampai mengharap kita mesej kawan dia terus reply dalam masa 1 milisaat.

Berharap itu memberi kelapangan, mengharap mampu membinasakan. Hiduplah seadanya, sekadarnya tanpa mengharap sesuatu di luar jangkaan.

"Mastura, what do you expect for this year?"

"Hm, i don't have any expectation."

"Why is that so? Are you losing hope in everything?"

"No, it's just that i want to live in a happier way."

:) 

Teruskan berharap pada Allah -- seperti Maryam yang tetap berusaha menggoyangkan pangkal kurma meski dalam keadaan yang sarat menderita.

Kamu! bangunlah dan 'goyangkan' pangkal kurma, keluar dari sebuah kemanjaan yang bermaharajalela. Namun, jangan pula kamu mengharap 'kurma' yang jatuh itu terus tersedia di dalam pinggan dan telah terbuang bijinya. :)

Dont afraid to take a step. Dangers are real -- fears are not.

Berharap pada Allah.
Mengharaplah sekadarnya.

Salam cinta :)

No comments:

 
Copyright It's Life... Wake up from the past =) 2009. Powered by Blogger.Designed by Ezwpthemes .
Converted To Blogger Template by Anshul .