Rasulullah s.a.w bersabda (yg bermaksud): Sampaikanlah pesanku walau 1 ayat :)

Saturday, December 15, 2012

Ilmu


Assalamualaikum tuan-tuan dan puan-puan sekalian ;)

Maaf lama tak update blog. Jadi hari ni mari kita saksikan entri bergambar. Walaupun gambarnya tak cantik, ops jangan salah faham saya tak ikhlas lukis tapi kebenarannya memang saya tak pandai lukis T_T.

Cerita bermula... Seorang remaja mengeluh, "Asyik-asyik dengar ceramah, asyk-asyik dengar motivasi. Benda yang sama je, bosan bosan. cukup cukup sudahh."

Lalu si ibu tersenyum dan berkata, "Duhai anakku, ilmu itu umpama air, hati pula umpama gelas..."

Si anak diam, ibu pun menyambung...

"Cuba bayangkan dalam satu jug air ada air yang banyak...""Jika kita tuang ke dalam gelas yang kosong, maka air akan memenuhi gelas...""Tapi jika kita tuang ke dalam gelas yang sudah berisi air...., mungkin air itu akan terisi sedikit sahaja, yang lainnya tumpah keluar...."Si anak mengerutkan dahi,"Maksud ibu?"

"Begitulah kehidupan anakku.... Jika kita pergi ke majlis ilmu dengan hati yang sudah penuh,yang kita rasa kita dah tahu semua ilmu, maka ilmu yang dicurahkan nanti akan terkeluar dari hati maka kita menjadi bosan... Jadi, kosongkanlah hati ketika pergi ke majlis ilmu, agar ilmu yang diberikan boleh masuk terus ke dalam hati.."

Si ibu tersenyum, "Jika kita sudah tahu sesuatu ilmu, anggaplah ia sebagai penguat ingatan kita. Mungkin ada bab yang kita terlupa."

Si anak tersengih, "Terima kasih ibu..." Si ibu dipeluk erat, terasa bertuah dilahirkan dari rahim seorang wanita solehah....

Wallahu'alam :)

No comments:

 
Copyright It's Life... Wake up from the past =) 2009. Powered by Blogger.Designed by Ezwpthemes .
Converted To Blogger Template by Anshul .