Rasulullah s.a.w bersabda (yg bermaksud): Sampaikanlah pesanku walau 1 ayat :)

Friday, October 23, 2009

Jagalah Islam..


Mawar Berduri Itu Indah,
Apatah lagi berkembang mekar di taman larangan...


"Awak, apa ni?" Ana tersentak melihat figura seorang teman di dalam handphone teman yang lain duduk bersebelahan dengan lelaki dan saling berpandangan.

Serta-merta hati ana menjadi sebak, takungan air jernih di kelopak mata cuba ditahan meski dada berombak kencang. Allah... titipkan daku secebis sabar Siti Hajar...

"Bukan kita lah awak.. mana ada gambar kita sebelah budak lelaki." Ana menatap satu-persatu gambar yang ada. Benar, tidak ada gambarnya duduk bersebelahan pelajar lelaki. Hati ana bertambah gundah.

"Tulah kadang-kadang jadi hilang respect kat orang yang bertudung labuh"

Ana diam. Kata-kata itu ada benarnya, Namun,menjaga nama baik Islam bukanlah pada mereka yang bertudung labuh dan berkopiah sahaja, malahan ia adalah tanggungjawab setiap orang Islam, apatah lagi kepada mereka yang sedar dan mengaku sebagai 'full time muslim'

Beristiqamahlah dalam segala hal

Beristiqamah dalam membuat kebajikan, meskipun sedikit, itulah yang paling disukai Allah.

Sekejap menutup aurat,sekejap tidak bukanlah sesuatu yang baik. Apa maksud ana? Beginilah, andai pagi antunna memakai tudung yang elok rapi, menutup segala-galanya, lengkap dengan stokin dan stokin tangan, jangan pula petang- setelah menukar pakaian kepada yang lebih santai, tudung tadi berubah menjadi jarang dan stokin tidak dipakai, dan mungkin lebih teruk lagi andai bertudung labuh tetapi stokin tidak dipakai..

Perkara ini nampak remeh bagi kita, tapi percayalah, ini satu benda yang berat, yang seringkali terlupa untuk dititikberatkan.

"Kenapa Allah suruh kita tutup aurat?" Pernah sekali ana bertanya kepada seorang teman.

"Em.. sebab tak nak bagi lelaki tergoda" Dia menjawab tenang.

"Kurang tepat, Allah suruh kita tutup aurat sebab Allah sayang." Ana membalas. Terlihat kerut di wajahnya petanda kurang jelas dengan kenyataan ana.

"Macam ni.. Kalau kita sayang benda, mesti kita balut, kita simpan rapi-rapi... kan?"

Dia tersenyum dan mengangguk faham.

Sayangi Diri


Allah sayang pada kita, justeru turun arahan agar kita menutup aurat. Lupakah kita bahawa pada mula-mula arahan ini diturunkan, masyarakat arab ketika itu memotong langsir dan segalanya semata-mata untuk menyahut seruan Allah.

Tetapi kita?

Tudung ada,tapi tidak mahu pakai. Pakai tudung tapi nampak tengkuk.

Allah... Mengapa ya? Mengapa kita tidak sayang pada diri kita sendiri, sedangkan Allah begitu menyayangi kita, tidak mahu kita menjadi tontonan umum, tidak mahu kita diperagakan laksana barang yang tiada harganya...

Allah siap menawarkan kita tawaran untuk menjadi bidadari syurga tapi kenapa ya, kenapa kita masih juga memilih untuk menjadi bidadari dunia yang akan pudar kecantikannya..

Jagalah Islam, Allah pasti menjagamu..


Ingat tidak, ana pernah kata bahawa setiap orang Islam adalah duta Islam. Maka setiap apa yang kita lakukan akan menjadi penilaian di mata insan lain. Apatah lagi kita sebagai muslimah yang bertudung, seharusnya dihiasi dengan sifat lemah-lembut dan pemalu yang bertempat.

Jangan kerana nila setitik habis rosak susu sebelanga. Jangan kerana kita seorang yang membuat silap, habis semua orang Islam dipandang serong.

Tanamlah dalam hati bahawa kita adalah duta Islam, kita tidak mahu menjadi fitnah kepada Islam. Kita harus jaga garis-garis syariat yang telah ditetapkan Allah kepada kita sebagai tanda kasihNya yang jitu.


Dalam satu hadis yang berbentuk futuristik (masa depan), Rasulullah SAW berpesan "Bersegeralah kamu melakukan amalan soleh kerana akan datang kepada umatku di suatu masa, satu fitnah yang begitu besar yang datangnya seperti satu kepingan hitam di malam gelap gelita tak nampak". Sahabat bertanya "Apakah fitnah besar itu ya Rasullullah?" "Fitnah itu adalah kamu akan lihat umatku di hari itu, di waktu itu,pada masa itu, pagi hari Islam, petang kafir. Petang Islam, pagi kafir balik." Sahabat bertanya lagi. "Mengapa begitu ya Rasullullah?" Rasullullah SAW menjawab, sebab dia jual agamanya dengan nilai dunia".Janganlah sehingga satu hari nanti, orang Islam itu sendiri yang menghancurkan Islam... Sahabatku, sedarlah, bangkitlah.. Ayuh berpimpin tangan, berganding bahu mencari cintaNya yang satu...

Buatlah setiap perkara kerana Allah, agar dikau beristiqamah..

“Setiap amalan dimulakan dengan niat dan bagi setiap orang apa yang telah diniatkannya. Sesiapa yang hijrahnya kepada Allah dan Rasul-Nya, maka hijrahnya kepada Allah dan Rasul-Nya, dan sesiapa hijrahnya karena dunia yang akan diperolehi atau wanita yang akan dinikahi maka hijrahnya sesuai dengan apa yang dia niatkan.” (Hadith Riwayat Bukhari dan Muslim)Walau payah untuk ditempuh,
Tetapi indahnya mawar itu,
Yang berkembang mekar di tengah dunia fana....No comments:

 
Copyright It's Life... Wake up from the past =) 2009. Powered by Blogger.Designed by Ezwpthemes .
Converted To Blogger Template by Anshul .