Rasulullah s.a.w bersabda (yg bermaksud): Sampaikanlah pesanku walau 1 ayat :)

Friday, April 22, 2011

Dalam Pahit Ada Manis



"Bosannya.. nak buat apa ni." Saya menggumam sendirian.

Teringat pula adik yang akan menumpang di asrama pada hari Sabtu, sebab tak mahu ikut kami pulang ke kampung atas alasan ada lagi kerja kayu yang belum selesai. T_T. Mengenangkan yang saya akan bersendirian tanpa adik di kampung nanti, sangat memilukan. -.-"

"Mak, buat muffin jom."

"Buat apa?"

Untuk Semua Adik-Adikku

"Bagi kat budak-budak asrama." Saya bersuara sambil tersengih, ingin memancing simpati emak.

"Ok. tapi barang-barang kena beli nanti."

Malam tu, kami ke Giant, mencari cup untuk buat cupcake

"Wa...ni ha ni!" Abah memangil seraya menunjukkan sesuatu di tangan. Saya bergegas ke arahnya, menyangkakan cup untuk muffin telah dijumpai. Tapi ditangannya bukanlah cup muffin yang dicari, tapi hanyalah sebaris cup-cup kertas untuk jamuan.

"Bukan ni lah abah.." Perlahan kata itu dituturkan. Hampa.

Esoknya, kami terpaksa ke kedai lain pula.

Membuat cupcake dengan tulisan-tulisan di atasnya sungguh bukanlah mudah, sekurang-kurangnya bukanlah mudah untuk saya. Macam hidup dalam dunia.... Semuanya pada permulaan adalah sukar.

Bayi yang baru lahir tidak terus pandai berlari.

Dia perlu belajar dengan penuh kepayahan, meniarap, merangkak..

Berjalan dan terjatuh, dan bangun kembali...

Sehingga akhirnya dia mampu menapak teguh dan berlari...

Tapi jangan sesekali kita khuatir, tatkala jatuh...ingatlah ayatNya yang menenangkan..

Oleh itu, maka (tetapkanlah kepercayaanmu) bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan,
(Al-Insyirah : 5)


Untuk adik-adikku yang di asrama sana, Moga menjadi insan yang soleh!


MTA- Maahad Tahfiz Al-Akhyar.

Makanlah muffin ini dengan penuh rasa cinta, walaupun hodoh sikit sebab kekandamu ini membuatnya atas dasar cinta terhadap kesucian dan kekudusan wajah comelmu... :)

Dari Pahit, Datangnya Manis

"Susahnya..." Pertama kali mempelajari subjek programming, itulah yang terfikir oleh saya.

Pening, banyak kena hafal.

Jika saya terus-terusan berfikiran yang susah itu, maka saya pasti ia akan menjadi susah selamanya.

Mempelajarinya betul-betul payah, tapi setelah difahami konsepnya ia menjadi mudah, manisnya nikmat dapat buat satu-satu program itu, sangat manis... Tak terkata.

Tapi, tanpa kepahitan (susah) waktu mula-mula belajar, masakan mungkin saya akan dapat mengecapi kemanisannya.

Kita lihat orang yang senang sahaja dapat itu dan ini, dia mesti kurang menghargai harta bendanya, berbanding dengan mereka yang perlu bersusah-payah untuk mendapatkan sesuatu.

Hal yang sama, betapa mereka yang tidak dilahirkan dalam Islam dan bersusah - payah mencari Islam sangat menghargai Agama ini apabila mereka memeluknya.

Tapi, mereka yang dilahirkan dalam Islam dan senang-senang mendapat nikmat itu, tidak langsung menghargai ajaran-ajaran yang Islam ajar.

Allah telah menunjukkan banyak bukti di hadapan kita sahabat, tinggal kita mahu melihatnya dengan mata kasar, atau mata hati...

Setiap kesukaran yang dilalui bukanlah hakikatnya untuk menyusahkan diri kita, melainkan untuk kita merasa NIKMAT KEMANISAN itu sendiri.

Dan Ingatlah ;

(Sekali lagi ditegaskan): bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan. (Al-Insyirah : 6)


p/s : 1- Syafakillah buat sahibah saya, NURLAILI BT MUSTAFA yang mengalami keretakan tulang. Ingat, tanpa yang pahit itu, tak adalah kita rasa nikmat tangan yang sihat :)

2- Saya rasa, saya dah dapat menjiwai jiwa kanak-kanak, lihatlah lukisan atas muffin, xubah seperti lukisan kanak-kanak di tadika. Tahniah buat saya, -.-"

3-Sepatutnya post ini dipublishkan semalam -22/4/2011, tapi atas beberapa halangan, ia hanya dapat disiarkan hari ni. Maaf ya ^^

Walahu'alam

2 comments:

cahaya hati said...

Tahniah..nti dtg hntar kat iprm pulak ye..hehe..

Mastura Mohd Yusuf said...

akak! lama tak dengar cite? sihat ke?

hantar kat iprm tkt akk tak selera makan pulak -.-"

 
Copyright It's Life... Wake up from the past =) 2009. Powered by Blogger.Designed by Ezwpthemes .
Converted To Blogger Template by Anshul .